نقد و بررسی
چهار گوهر گزیده شعر شاعران حوزه ادبی عراق کد1856مشخصات
ناشر
سمت
نویسنده
کاظم دزفولیان
قطع کتاب
وزیری
نوع جلد
شومیز
سال چاپ
1399
نوبت چاپ
سوم
تعداد صفحات
288
کتاب چهار گوهر گزیده شعر شاعران حوزه ادبی عراق انوری ابیوردی ظهیر فاریابی و جمال الدین و کمال الدین اصفهانی نوشته دکتر کاظم دزفولیان، توسط انتشارات سمت به چاپ رسیده است.
موضوع کتاب: ادبیات, زبان و ادبیات فارسی, برای دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی, اوضاع سیاسی اجتماعی و ادبی ایران در دوره سلجوقیان
این کتاب برای دانشجویان رشته زبان و ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی به عنوان منبع اصلی درس «نظم 3: قسمت دوم: شاعران حوزه ادبی عراق» شده است.
کتاب چهار گوهر منتخبی از اشعار چهار گوهر شعر فارسی است که در عراق و خراسان میزیستهاند و از پایهگذاران شعر عراقی محسوب میشوند. انوری ابیوردی اگرچه به پیامبر ستایشگران معروف است اما در تغییر سبک شعر فارسی تاثیر بسزایی داشته است و در استفاده از زبان محاوره گاه سخن را به درجهای از سادگی میرساند که گویی قسمتهایی از محاورات معمول و عادی را در شعر خود گنجانیده است. جمالالدین اصفهانی از دیگر قصیدهسرایانی است که اشعارش سرشار از مضامین اخلاقی و حکمی و در عین حال روان و ساده و خالی از تکلف است.
ظهیرالدین فاریابی نیز از قصیدهسرایان و غزلگویان معروف قرن ششم است که شعر او مانند اشعار انوری، روان و پر از معانی دقیق و بدیع است. کمالالدین اصفهانی معروف به «خلاقالمعانی»، در آوردن معانی دقیق استاد بود. او شاعری باریکاندیش و خلاق معانی است و در آوردن التزامات دشوار و به کار بردن ردیفهای مشکل شهرت دارد. شاعران نام برده همچون بسیاری از شعرای فارسی با وجود اینکه توجه خاصی به مدح و مدیحهسرایی داشتهاند، همگی به علوم زمان خود چون فلسفه، حکمت، طب، نجوم، لغت و کلام آگاه بودهاند. خوشبختانه در برنامه جدید درسی رشته زبان و ادبیات فارسی به این چهار گوهر ارزنده شعر فارسی توجه شده است و این منتخب برای سرفصل جدید با عنوان «گزیده اشعار شاعران حوزه عراق» جهت استفاده دانشجویان عزیز تدوین گردیده است.
مباحث کتاب چهار گوهر گزیده شعر شاعران حوزه ادبی عراق
پیشگفتار
- اوضاع سیاسی اجتماعی و ادبی ایران در دوره سلجوقیان تا …
- زندگی، احوال و آثار انوری ابیوردی
- زندگی، احوال و آثار جمالالدین اصفهانی
- زندگی، احوال و آثار ظهیرالدین فاریابی
- زندگی، آثار و احوال کمالالدین اصفهانی
- تعلیقات: «شرح لغات، مشکلات و معانی برخی اشعار»
منابع و مآخذ
0دیدگاه