نقد و بررسی
قباد و قیام مزدکیانقباد و قیام مزدکیان
نویسنده: سبکتکین سالور
ناشر: دنیای کتاب
زبان کتاب: فارسی
تعداد صفحه: 681
اندازه کتاب: وزیری گالینگور – سال انتشار: 1376 – دوره چاپ: 1
کیفیت : در حد نو
مروری بر کتاب
پس از شکست “پیروز” از “هیاطله” یا هفتالیان، نیز خلع بلاش به تحریک یکی از اشراف زمان ساسانی با نام “زرمهر”، ایرانیان، “قباد” پسر پیروز اول و جانشین بلاش را به سلطنت برگزیدند، با این امید که از فشار هیاطله کاسته شود. پس از به سلطنت رسیدن قباد، اگرچه هیاطله از ایران خراج میگرفتند اما روابط آنان با ایران بهبود یافت.
با روی کار آمدن قباد، زرمهر به دستور او به قتل رسید، زیرا قباد همواره از جاهطلبیهای وی بیمناک بود. مرگ زرمهر مقارن با ظهور مزدک بود. قباد برای تحکیم موقعیت خود یا از روی اعتقاد باطنی به مزدک نزدیک شد. مزدک بنیانگذار آیینی بود که بر اصل اشتراک در اموال و زنان بنیان گذاشته شده بود.
هنگامی که مزدک جنبش خود را در عهد قباد – و احتمالا با فراخواندن وی به کیش خود – آشکار کرد، چنین تعلیم می کرد که خداوند نخست همه خواستنی ها را به تساوی در میان آدمیان نهاد، اما چون مردم این اراده او را نافرمانی کردند، دچار اختلاف ها و دشمنی ها شدند.او قباد را با خود همراه کرد، اما سرانجام مزدک و همراهانش در کشتار عظیمی که مقدمات آن به دست خسرو انوشیروان (پسر قباد) که هنوز به سلطنت نرسیده بود و بزرگان و نجبا و روحانیون فراهم شده بود، نابود شد و…
همه اینها با رضایت و یا دست کم سکوت قباد صورت می گرفت؛ خواه به خاطر میل باطنی او به عدالت و یا برای مقاصد سیاسی چون کاستن از نفوذ و قدرت موبدان و اشراف که در سال های اخیر قزونی گرفته بود. حتی در همین بلوای مزدکیان هم یک بار همین طبقات ممتاز قباد را از تخت سلطنت به زیر آوردند…
0دیدگاه