نقد و بررسی
مرغ سرخ پاکوتاهمرغ سرخ پاکوتاه درمزرعه به راه میافتد و دانهای به رنگ طلا مییابد. او از همه جانوران مزرعه، سگ، گربه و اردک میخواهد به او کمک کنند تا این دانه را بکارد. هیچ یک حاضر به همکاری با او نمیشوند و…
مرغ سرخ پاکوتاه به هنگام درو باز دست یاری دراز میکند و دوباره با پاسخهای منفی آنها رو به رو میشود. به همین شکل مرغ سرخ پاکوتاه به تنهایی نان را به آسیاب میبرد، گندمها را آرد میکند و نان میپزد. در پایان که نان آماده شد، جانوران نان می خواهند. مرغ سرخ پاکوتاه یادآوری می کند که چون به او در تهیه نان کمک نکرده اند، این نان تنها سهم جوجه هایش خواهد بود.
مرغ سرخ پاکوتاه یک افسانه منظوم است. بسیاری بر این باورند که مایه این افسانه منظوم از افسانه ای روسی برگرفته شده و به همه جهان گسترش یافته است. در ایران این افسانه نخستین بار از سوی «پروین دولت آبادی» شاعر نامدار کودکان در سال ۱۳۴۹ به نظم در آمد و با تصویرگری «آراپیک باغداساریان» منتشر شد. شاعر در این منظومه گوهر هستی، کار، کوشش و همکاری را ستوده و تنبلی را نکوهش کرده است. او در لا به لای این داستان منظوم فرآیند تهیه نان را نیز برای کودکان بازگو میکند.
چاپ جدید مرغ سرخ پاکوتاه
این داستان منظوم بار دیگر با تصویرگری «پرستو حقی» با رنگهای شاد و درخشان در سال ۱۳۹۳ از سوی «موسسه پِژوهشی تاریخ ادبیات کودکان» منتشر شده است.
مخاطب این کتاب تصویری پیش بینی پذیر، کودکان پیش دبستانی و سالهای نخست دبستان هستند. به خانوادهها و مربیان پیشنهاد میشود که این داستان منظوم را در جمع کودکان بلند بخوانند. تکرار برخی از بندها کودکان را به همراه شدن با خواننده کتاب تشویق میکند. کودکان موسیقی و آهنگ داستان را دوست دارند. پس از خواندن داستان مربیان میتوانند این داستان را با کودکان به نمایش در آورند. ساختن ماسک جانوران گوناگون از سوی خود کودکان و اجرای نمایش با ماسک از جمله فعالیتهایی است که میتوان با کودکان انجام داد.
0دیدگاه